#2 – Urgentie is de sleutel van Maarten Avonts

Gast: Maarten Avonts

20 okt 2024

Nu vs. later

Urgentie is de sleutel van Maarten Avonts (ACOM)

“Er is een risico in niets doen”. Met deze uitspraak vat Maarten Avonts zichzelf perfect samen. In 2010 richtte hij als student Capitant op, een studentenvereniging die zich focust op de financiële markt en waarmee hij medestudenten op een laagdrempelige manier in contact bracht met de financiële wereld. In 2013 verkocht hij zijn bedrijf Wifines aan ACOM. Vandaag is hij eigenaar en CEO van ACOM, een IT-dienstverlener voor kmo’s met 35 medewerkers. De reden van zijn succes? Voor Maarten telt er maar één ding: het nu. Ik ging met hem in gesprek over urgentie en het gevaar van dromen.

Van studentenvereniging tot kmo

De studentenvereniging die Maarten in 2010 oprichtte is vandaag actief in 5 steden en telt meer dan 1000 leden en 40 professionele partners. Het traject dat hij met Capitant aflegde was een grote leerschool voor Maarten. Hij creëerde er voor zichzelf een context mee waarin hij ideeën kon omzetten in concrete acties. 

“Ik heb altijd de drang gehad om ideeën om te zetten in de praktijk. Ik geloof dat ik die mindset en mijn interesse in financiën van mijn grootvader heb meegekregen. Hij heeft was veel bezig met ondernemen en richtte zich ook op de financiële markten. Dankzij hem zag ik wat de mogelijkheden zijn maar leerde ik ook de gevaren kennen. En leerde ik dat er ook een risico is in niets doen.”

Die mindset maakte dat Maarten het op 10 jaar tijd van medewerker tot eigenaar en CEO van ACOM schopte.

“Toen ik Wifines in 2013 verkocht aan Acom ging ik er in dienst als medewerker en groeide ik verder door in de onderneming. Ergens onderweg kreeg ik de kans om 1 van de 3 vennoten uit te kopen. Dat heeft alles in een versnelling gebracht, want vorig jaar nam ik het bedrijf helemaal over van de twee overige vennoten en schafte ik een nieuw pand aan voor het bedrijf.”

Nu vs. later

Later is hetzelfde als nooit. Nu is het enige mogelijke moment van verandering

Voor een jonge dertiger zijn dat bijzonder grote stappen op weinig tijd. Daarom zie ik als high performance coach in Maarten een goed voorbeeld van iemand die impactvol actie onderneemt. En wel omdat hij die acties niet in de toekomst legt maar in het nu. 

Straigh-Line Leadership hanteert daarbij de distinctie nu vs. later. Dusan Djukich benadrukt daarbij dat het enige mogelijke moment van verandering nu is. Leg je je actieplan in de toekomst, omdat je vandaag nog niet voldoende kennis of informatie hebt of omdat je je nu niet goed voelt, dan moet je onthouden dat later hetzelfde is als nooit. Het lijkt erop dat Maarten die mindset als geen ander belichaamt. 

Urgentie is key voor high performance

Je schrijft je eigen verhaal. Daarvoor moet je goede afspraken maken met jezelf en iets vinden wat je vooruit stuwt. Wat voor mij werkt is urgentie creëren.

Wil je ideeën omzetten in actie, dan is urgentie is key, volgens Maarten. En die urgentie moet je vaak zelf creëren. 

Toen Maarten in zijn studententijd te horen kreeg dat hij geen voorzitter kon worden van de studentenvereniging die hij zelf oprichtte, kwam bij hem het besef dat hij zijn eigen pad moest bewandelen.

“Je schrijft je eigen verhaal en bepaalt zelf wat je doet. Daarvoor moet je goede afspraken maken met jezelf en iets vinden dat je vooruit stuwt. Vandaag lukt me dat beter dan vroeger, toen ik studeerde. Wat voor mij werkt is urgentie creëren. Voor mij helpt het om een financiële druk te voelen bijvoorbeeld. Mijn belangrijkste drive is het ondernemen: ideeën bedenken en ze ook uitvoeren. Het financiële geeft me een drukkingsmiddel en vrijgeleide dat te kunnen doen.”

Leiden vanuit intuïtie, objectiviteit en complementariteit

Omring je  door de juiste mensen, luister naar elkaar en praat met elkaar.

Op zijn 34e geeft Maarten leiding aan meer dan 35 medewerkers. Intuïtie, objectiviteit en complementariteit zijn de bouwstenen waarmee zijn leiderschap vormgeeft. 

“Vroeger gaf ik vaak verantwoordelijkheden aan op basis van een buikgevoel. Vandaag werken we er hard aan om dat vanuit de juiste methodieken en structuren objectiever te laten verlopen. Maar toch blijft intuïtie belangrijk. Zo ben ik slechts kort betrokken bij sollicitatiegesprekken maar weet ik op 5 of 10 minutenof iemand echt bij ons past.” 

Complementariteit is daarbij van groot belang voor Maarten. Hij laat zich dan ook graag omringen door complementaire professionals met wie hij recht op zijn doel kan afgaan. 

“Je hoort van zeggen dat het eenzaam is aan het hoofd van een bedrijf. Maar dat is wat je er zelf van maakt. Omring je door de juiste mensen, luister naar elkaar en praat met elkaar. Dat werkt! Kijk maar naar Elon Musk. Die verdiept zich grondig in de materie maar laat zich vooral omringen door de juiste mensen die hij nodig heeft om zijn doelen te bereiken.” 

Fail forward en straight-line leadership

Tenslotte benadrukt Maarten het belang van tegenslagen en een lerende houding in het traject naar succes als ondernemer. 

“Start with the end goal in mind and fail forward. Als je doel duidelijk is geraak je er gemakkelijker. Als je dan op je gezicht gaat zie je tenminste waar je valt. Durf dus falen en leer ook falen. En blijf ook weg van dromen. Onderneem nu actie want zonder actie sterven je dromen.”

Of in Straight-Line termen: “Het ondernemen van actie maakt al het verschil. Massieve actie creëert doorbraken. Massieve actie bestaat alleen in het nu: het enige moment waar je iets aan hebt.”