Communicatie = actief luisteren
Inzichten

Communicatie = actief luisteren

Goede communicatie is een basisrecht, toch?
Onder dit credo vang ik graag op regelmatig tijdstip deze reeks woorden aan.
Vandaag beweer ik:

Communicatie = actief luisteren

Communicatie = actief luisteren

Zeker in deze dagen dat online communicatie via Zoom, teams, WhatsApp, Skype e.d. dagelijkse kost is geworden, is luisteren meer dan ooit dé sleutel!

Maar luisteren, wat is dat voor een beestje en voor wie doe je het?

True story. Enkele jaren geleden kwam mijn echtgenote op regelmatige basis haar beklag doen over wat er bij haar op het werk allemaal speelde. Ik, als echte man, had voor elk probleem een oplossing. Heb je het al eens zus aangepakt, heb je al eens zo geprobeerd, heb je die al betrokken, heb je dat al eens gezegd… Olie op het vuur! Ik deed mijn uiterste best om haar te begrijpen, zo dacht ik en zij, zij voelde zich enkel miskend.

Na mijn eerste opleiding NLP in London bij Dr. Richard Bandler, waar het actief luisteren me voor het eerst werd toegelicht, klaarde de hemel voor me op! Ik kon uren luisteren naar wat ze vertelde zonder het te moeten oplossen. Het enige wat ik deed was “oeh”, “ah” en “amai ,die durft” antwoorden (op de gepaste moment weliswaar)
En je kent het gezegde, happy wife = happy life, toch? ;)

Wat er gebeurde is simpel uit te leggen, iets uitdagender toe te passen, namelijk,

  1. Stel je empathisch op en luister naar hun verhaal.
  2. Blijf objectief, ga niet mee in het negatieve
  3. In plaats van te willen antwoorden op wat jij denkt dat er gezegd wordt, tracht te achterhalen wat de ware toedracht van de boodschap is.
  4. Laat je stemmetje in je hoofd zwijgen (hoe doe ik dat in godsnaam?!)
  5. Reageer enkel op directe vragen, laat jouw wijze raad (vooralsnog) achterwege.
  6. Ook al zie jij de oplossing al op kilometers afstand, dat is niet de clue van het verhaal, de andere kant wil zijn/haar verhaal aan je kwijt

Als je je deze vuistregels eigen maakt, ga je een gemakkelijker leven tegemoet, trust me. ;)

gepubliceerd op 29 apr 2020
Uw browser is verouderd!

Update uw browser om de website correct weer te geven. Update uw browser nu!