Voor ieder antwoord bestaat een vraag

Column #5 | Maistro

Snelle tips, handige tricks en concrete adviezen. Dat is de verwachting die wordt geschept wanneer een ondernemer een coaching professional een hulpvraag stelt. Een vraag om hulp waarvan de uitkomst vaak van cruciaal belang is voor het leven en de zaak van de desbetreffende ondernemer. Met behulp van al je kennis en ervaring, probeer je als coach de hulpbehoevende ondernemer de juiste richting in te sturen.

Omdat ik uitsluitend schrijf over zaken die ik zelf aan den levenden lijve ondervonden heb, kan ik ook bij dit fenomeen weer zeggen: been there, done that. Als performance coach word je vaak geacht alle wijsheid in pacht te hebben. Om direct met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: leven vanuit deze opvatting is een utopie.

De onschatbare waarde van vragen

Zodra je als professional in coaching de waarde inziet van het stellen van vragen, stopt direct de wil om antwoorden te geven. Zoals een chirurg werkt met zijn scalpels, zijn ‘vragen’ mijn gereedschap om door te dringen tot de wereld van de blinde vlekken. Een blinde vlek is iets dat jij, als ondernemer, onbewust voor mij (en waarschijnlijk voor jezelf) verstopt om te voorkomen dat de werkelijke gedachte zichtbaar wordt.

In plaats van iemand mijn wijsheid te verkopen, ben ik dus meer gefocust op het opgraven van de wijsheid die men diep van binnen vaak zelf al in bezit heeft. Niet het antwoord voorzien, maar het antwoord bevragen.

Antwoorden voorzien vs. Antwoorden bevragen

In deze tegenstelling zit een ogenschijnlijk kleine nuance. Met in werkelijkheid een wezenlijk verschil in impact op de implementatie van gedragspatronen. Het volgende principe ligt hieraan ten grondslag.

Een antwoord, advies of een tip is iets dat je hoort, leest of ziet. In eerste instantie komt het binnen als een welbekend ‘eureka’ moment. Je bent blij. Je hebt een uitweg gevonden in een moeilijke situatie. Een uitweg waar je al lang naar op zoek was. Al snel kom je erachter dat het ingeslagen pad gaandeweg meer vragen oplevert dan antwoorden voorziet. Je twijfelt en komt erachter dat dit niet je eigen pad is dat je bewandeld.

Hoe anders is dit bij een pad dat je zelf kiest te volgen? Waarbij de inzichten, die ten grondslag liggen aan dit besluit, hun oorsprong vinden in je eigen brein? Het zijn ‘vragen’ die voortkomen uit de antwoorden die jij geeft, die mij in staat stellen jou het inzicht te geven van een patroon en hoe onwerkbaar dat is. Dit inzicht is de krachtigste aandrijving van jouw motor. De motor waardoor je vervolgens in actie komt en besluit nooit meer te stoppen.

Neem van mij aan dat een advies, in de vorm van een antwoord op je vraag, je nooit in dezelfde mate gaat helpen zoals een geïmplementeerd gedragspatroon uit een eigen inzicht dat doet.

Tom Saeys en Mats Foste

Co-creatie

“Wat is dan dé perfecte vraag?”, hoor ik je denken. Simpel! Die bestaat niet. Een succesvolle samenwerking tussen een coach en een coachee is gefundeerd op het wederzijds vermogen om vragen te stellen en deze te beantwoorden. Co-creatie, noemt men dat.  Jij spreekt, ik luister, ik stel een vraag, jij antwoordt en vervolgens ga je het antwoord implementeren.

Een wijs man zei ooit: op iedere vraag bestaat er een antwoord. In mijn realiteit draai ik deze wijsheid graag om. Voor ieder antwoord bestaat er een vraag!

Welke doelen heb jij nog staan?

Iedere ondernemer heeft een doel (nodig). Weten waar je naartoe bouwt is de kern van resultaten halen.

Wie moet je zijn om die doelen te halen? Waar loop je tegenaan of werk je jezelf tegen? Welke patronen draaien er in jouw leven? Wat werkt er (niet)?

Vrijblijvende kennismaking voor gedreven ondernemers.