Wat is NLP?
Inzichten

Wat is NLP?

Wat hebben je 5 zintuigen, overlappende hersenschors en je humeur met elkaar te maken? En belangrijker nog, hoe krijg je controle over dit proces?

Wat is NLP, hoe werkt het en wat kan je ermee bereiken?

 

Wat is NLP?

NLP is een set van technieken die vorige eeuw samengebracht werden door Dr. Richard Bandler en Dr. John Grinder.

Zij brachten de krachten van Gezinstherapie van Virginia Satir (de voorloper van het systemisch werk), Gestalttherapie van Fritz Perls (voorloper van Mindfulness) en de Hypnotherapie van Milton H. Erickson onder één noemer, namelijk Neuro Linguïstisch Programmeren.

 

Neuro staat voor de neurologische processen in ons brein en hoe we de wereld om ons heen percipiëren en verwerken aan de hand van onze 5 zintuigen.

Linguïstisch staat voor de waarde die ieder van ons aan woorden geeft en zoals het ware zijn of haar eigen woordenboek hanteert.

Programmeren gaat over welke patronen we gebruiken om onze innerlijke leefwereld te ervaren en hoe we deze kunnen ombuigen.

 

Al snel werd duidelijk dat de resultaten die geboekt werden, met en door NLP, de wereld van management, sales en therapie voor altijd zou veranderen.

 

Hoe werkt het?

Je emoties worden aangestuurd door je 5 zintuigen.

Dus, als je iets ziet, ruikt, proeft, hoort of voelt, dan reageer je op een welbepaalde manier. Als je dit tig keren doet, dan maakt jouw brein daar een patroon voor aan. Vergelijk het met autorijden. De eerste keer dat je achter het stuur kroop, was je wellicht wat zenuwachtig. Staat de spiegel goed? Heb ik mijn gordel om? Hoe zit dat nu weer juist met die drie pedalen?

Ondertussen, als je al enkele jaren rijdt, luister je naar muziek, eet je een boterham, hangt aan de telefoon of heb je gewoon een gesprek met jezelf. Met andere woorden, het ganse ‘autorijd’ proces is geautomatiseerd en je brein voert feilloos alle schakel- en remmomenten uit.

NLP leert je omgaan met je eigen patronen en je eigen interne wereld.

 

Eens je een goede kijk krijgt hoe je eigen interne wereld eruitziet, lees inkijk krijgt op je eigen patronen, wordt het gemakkelijker om andere mensen hun patronen te herkennen. Of je dit nu gebruikt in je dagelijkse werking met je teamleden, je medewerkers, je klanten, je leveranciers of de leden van je gezin, het geeft je een mooie voorsprong op hun reactie.

 

Je leert kijken met andere ogen en je leert luisteren met andere oren. Je leert hoe je omgaat met je eigen overtuigingen en oordelen en hoe je deze instant omdraait.

Je leert hoe je het stemmetje in je hoofd onder controle krijgt en hoe je je angsten onder ogen kan komen.

 

Je krijgt meer zelfvertrouwen en uitstraling. Je charisma krijgt een instant boost!

 

Wat kan je ermee bereiken?

Of je nu aan het hoofd staat van een organisatie of van een team, of je op de baan bent als verkoper of je zit achter een bureau, beïnvloeden doen we allemaal, een ganse dag door.

Zet jezelf in pole positie, word een overtuigingsingenieur, haal het beste uit mensen op een oprechte manier.

Leer de kracht van betoverende communicatie en leer steeds weer het juiste antwoord te geven op het juiste moment.

Sta krachtig en vol vertrouwen aan het roer van jouw leven.

 

Getriggerd door dit artikel en wil je meer weten over NLP?

Wij hebben de opleiding voor jou! Ontdek onze 6-daagse NLP opleiding waarin je alles te weten komt over Neuro Linguïstisch Programmeren. Na de opleiding ontvang je het internationaal certificaat van Licensed Practitioner of Neuro-Linguistic Programming®.

 

Bekijk opleiding

gepubliceerd op 10 jul 2020
Uw browser is verouderd!

Update uw browser om de website correct weer te geven. Update uw browser nu!